Jeśli potraficie docenić dobrą kuchnię i dobre wino, nie wyjedziecie z Portugalii rozczarowani. Na czele kuchni stoi oczywiście porto. Jednak zachwycić się można dosłownie wszystkim: od przystawek, sera i oliwy z oliwek, dań z rybą, mięsem, po deser i mocną, aromatyczną kawę oraz przepyszne wino z jednej ze znanych portugalskich winnic.
Termin wyjazdów:
Tradycyjne wyobrażenie o kuchni Irlandii rzadko wychodzi poza bekon, kapustę i ziemniaki, popijane szklanicą guinnessa. Podstawowe, tradycyjne składniki wciąż oczywiście funkcjonują w kuchni Irlandii, dziś jednak dodaje się do nich sery, wino, migdały, czosnek i zioła, a papkowatą strawę, która kiedyś odstręczała turystów, zastąpiły półmiski pełne smakołyków. Z myślą o kobietach powstały znakomite likiery, które można pić czyste, dodawać do kawy lub lodów. Podstawą irlandzkich napitków jest jednak whisky występujące pod różnymi nazwami oraz w różnych odcieniach smaków cieszących podniebienie.
Termin wyjazdów: